Cotte ja surcotte 1300-luvun puolivälistä

 

1350Cotte-nimityksellä tarkoitetaan pitkähihaista ja naisten tapauksessa myös pitkähelmaista vaatetta, joka puettiin aluspaidan päälle. Arkikäytössä cotte riitti päällimmäisenä vaatteena hyvin, mutta juhlavammissa tilaisuuksissa senkin päälle saatettiin pukea vielä hihaton surcotte. Kuten muutkin vaatekappaleet, myös nämä kaksi muuttuivat keskiajan kuluessa väljistä kaapumaisista vaatteista tiukoiksi ja vartalonmyötäisemmiksi.

Kissan ompelemat hameet edustavat 1300-luvun puolivälin muotia. Vaaleansinisestä villasta ommeltu cotte on yläosastaan istuva, ja sen hihat ovat tiukat ja kapeat. Hihat on istutettu, ja niissä on aikakaudelle tyypillinen käden liikkumista helpottava kiila takana. Cottea voidaan saada vielä vartalonmyötäisemmäksi esimerkiksi vyöllä kiristämällä; 1300-luvulle kuuluvatkin upeat metalliheloin koristellut vyöt.

1350.Kiila

Ehkä tyypillisin keskiaikaan liitettävä naisten vaate on hihaton ns. helvetinikkunamekko. Kyseiselle vaatteelle ominaista on laajat, vyötärölle tai lantiolle asti ulottuvat kädentiet. Laajimmillaan ne olivat 1300-luvun loppua kohti mentäessä ja 1400-luvun alussa, jolloin kädenteitten väli rinnan päällä saattoi olla vain kämmenen levyinen.

1350.2Suurin innoittaja tälle surcotelle on ollut ranskalaisen Ruusuromaanin noin vuonna 1350 tehty kopio, jossa on muutamia kuvia kyseiseen vaatteeseen pukeutuneista naisista. Hame on ohutta toimikassidoksista villaa, joka laskeutuu kauniisti. Sen etupuoli on muotoiltu, mutta takapuolelta kädentiet ovat suhteellisen suorat. Kädentiet ja kaula-aukko on viimeistelty sisäpuolelta käsinkudotusta silkistä leikatulla nauhalla, joka samalla sekä huolittelee reunan että estää sitä venymästä käytössä. Tällainen tapa on dokumentoitu ainoastaan päänteissä, mutta sekä tutkijat että Kissa pitävät mahdollisena, että sitä olisi käytetty myös hihansuissa. Joka tapauksessa reuna on myös kauniimpi silkillä huoliteltuna. Hame on ommeltu aikakautisia pistoja käyttäen kokonaan käsin.

Mekot sopivat n. 160-170 cm pitkälle ja S-M -kokoiselle. Kissa tekee mekkoja myös tilauksesta omien mittojen ja toiveitten mukaan, jolloin hinta määräytyy käytettyjen materiaalien ja vaatteen koon perusteella.

Mainokset
This entry was posted in keskiaika and tagged , , , by Hiien Kissa. Bookmark the permalink.

About Hiien Kissa

Hiien Kissa on turkulainen yritys, joka pyrkii valmistamaan ja myymään sellaisia historianelävöitykseen suunnattuja tarvikkeita, pääasiassa vaatteita ja asusteita, joita ei muualta Suomesta saa. Tällä hetkellä pääpaino on viikinki- ja keskiajassa. Kissa on erittäin tarkka autenttisuudesta ja pitääkin ohjenuoranaan sitä, että kaikki on pystyttävä dokumentoimaan tai muuten erittäin hyvin syin perustelemaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s