Rouenin Pyhä Katariina

Katariina

Katariina Aleksandrialainen oli keskiajan suosituimpia pyhimyksiä. Hänelle omistettuja kirkkoja ja kappeleita oli jo tuolloin ympäri Eurooppaa; esimerkiksi Suomessa oli ainakin kolme Katariinan kirkkoa, ja muissakin kirkoissa oli hänen alttareitaan. Katariina on yksi neljästä pääneitsyestä ja kuuluu neljäntoista hädässäauttajan joukkoon. Hän oli myös yksi Jean d’Arcille ilmestyneistä pyhimyksistä.

Katariina syntyi 300-luvulla aleksandrialaiseen aristokraattiperheeseen. Katariinan vanhemmat olivat pakanoita, mutta hän itse kääntyi kristityksi saatuaan näyn, jossa Kristus kihlasi hänet morsiamekseen. 300-luku oli kuitenkin kristittyjen vainojen aikaa, ja 18-vuotias Katariinakin joutui uskonsa takia vankeuteen. Koska Katariina oli oppinut ja saanut hyvän koulutuksen, lähetti keisari Maximinus 40 pakanafilosofia käännyttämään häntä. Katariina saikin kuitenkin käännytettyä monet heistä. Myöhemmin hän käännytti myös keisarinnan ja Maximinuksen armeijan päällikön. Kaikki käännytetyt mestattiin. Leskeksi jäänyt keisari tarjosi Katariinalle vielä avioliittoa kanssaan, jolloin tämä olisi päässyt vankeudesta, mutta hän kieltäytyi. Silloin keisari määräsi hänet teilattavaksi pyörällä. Teilipyörä kuitenkin ihmeellisesti rikkoontui hänen kosketuksestaan, ja hänet jouduttiin teloittamaan miekalla. Tämän tapahduttua taivaasta laskeutui enkeleitä, jotka kantoivat Katariinan ruumiin Siinai-vuorelle. Ruumiin löytöpaikalle syntyi pyhän Katariinan kultin ympärillä toimiva luostari.

1000-luvun alkupuoliskolla luostarista matkasi Simeon-niminen munkki Ranskaan Rouenin kaupunkiin. Mukanaan hänellä oli reliikki, pyhän Katariinan sormi. Rouenin piispa määräsi kirkon rakennettavaksi tuota pyhäinjäännöstä varten. Kirkko rakennettiin kukkulalle, joka nimettiin pyhimyksen mukaan. Kirkosta tuli pyhiinvaelluskohde, ja Rouenista Katariinan eurooppalaisen kultin keskus. Todisteeksi tehdystä pyhiinvaelluksesta paikalta ostettiin pyhimystä kuvaava merkki. Merkkiin on kuvattu ylhäissyntyinen, kruunupäinen Katariina teilipyörineen. Merkki ajoittuu 1300-luvun loppuun ja 1400-luvun alkuun. Pyhiinvaellusmerkin replika on valettu tinasta, ja sen korkeus on n. 5 cm. Merkissä ei ole kiinnitysneulaa, vaan se ommellaan paikalleen.

Mainokset
This entry was posted in keskiaika and tagged , , , , by Hiien Kissa. Bookmark the permalink.

About Hiien Kissa

Hiien Kissa on turkulainen yritys, joka pyrkii valmistamaan ja myymään sellaisia historianelävöitykseen suunnattuja tarvikkeita, pääasiassa vaatteita ja asusteita, joita ei muualta Suomesta saa. Tällä hetkellä pääpaino on viikinki- ja keskiajassa. Kissa on erittäin tarkka autenttisuudesta ja pitääkin ohjenuoranaan sitä, että kaikki on pystyttävä dokumentoimaan tai muuten erittäin hyvin syin perustelemaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s