Pyhä Werburga

Werburga

Pyhä Werburga oli Mercian kuninkaan Wulfheren ja pyhän Ermengildan tytär. Hän kuoli noin vuonna 699.

Legendan mukaan isä halusi naittaa tyttären pakanalliselle päällikölle, mutta hänen veljensä vastustivat liittoa. Pakanapäällikkö sai kuninkaan kuitenkin kääntymään poikiaan vastaan, ja lopulta tämä teloitutti heidät. Werburga tahtoi vetäytyä luostariin sovittamaan isänsä tekoa, johon hän itse oli syynä, ja kuningas joutuikin luovuttamaan tyttärensä sotapäällikön sijaan Kristukselle.

Werburga pääsi Elyn luostariin, jossa hänen äidinäitinsä oli nunnana ja isotätinsä abbedissana. Isotädin kuoltua Werburgan äidistä tuli uusi abbedissa, ja Werburga sai hänen paikkansa Minster-in-Thanet’n abbedissana. Äidin kuoltua Werburgasta tuli Elyn abbedissa. Hän johti myös monia muita luostareita.

Yksi Werburgan kuuluisimmista ihmeteoista tapahtui Weedonin luostarissa, jonka maita ja satoja villihanhet tuhosivat. Eräänä päivänä Werburga ajoi hanhet talliin ja jätti ne yöksi lukkojen taakse. Seuraavana päivänä hän päästi ne vapaaksi ja käski niitä olemaan enää tulematta luostarin alueelle. Hanhet eivät kuitenkaan lähteneet, koska yksi niistä puuttui. Werburga sai selville, että eräs hänen alaisensa oli tappanut ja syönyt puuttuvan hanhen yön aikana. Abbedissa herätti kuolleen hanhen henkiin, ja parvi saattoi lähteä kokonaisena. Tuon tapahtuman jälkeen eivät hanhet enää vaivanneet Weedonin luostaria.

Werburga kuoli Trenthamin luostarissa, mutta Hanburyn munkit siirsivät hänen ruumiinsa omaan kirkkoonsa. 800-luvun tanskalaishyökkäysten aikana ruumis siirrettiin parempaan turvaan Chesterin Pietarin ja Paavalin kirkkoon.

Werburgan pyhiinvaellusmerkki on peräisin juuri Chesteristä, ja se kuvaa abbedissan suorittamaa hanhi-ihmettä. Merkki ajoittuu 1300-luvun jälkipuoliskolle, ja siinä on aikakautinen neulakiinnitys. Hinta 5 €.

Mainokset
This entry was posted in keskiaika and tagged , , , by Hiien Kissa. Bookmark the permalink.

About Hiien Kissa

Hiien Kissa on turkulainen yritys, joka pyrkii valmistamaan ja myymään sellaisia historianelävöitykseen suunnattuja tarvikkeita, pääasiassa vaatteita ja asusteita, joita ei muualta Suomesta saa. Tällä hetkellä pääpaino on viikinki- ja keskiajassa. Kissa on erittäin tarkka autenttisuudesta ja pitääkin ohjenuoranaan sitä, että kaikki on pystyttävä dokumentoimaan tai muuten erittäin hyvin syin perustelemaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s