Johannes Kastajan kaulanleikkuu

Johannes Kastajan kuoleman muistopäivää 29. elokuuta vietettiin Suomessakin jo varhain keskiajalla; ensimmäinen maininta siitä on vuodelta 1324.

Johannes Kastaja kuoli noin vuonna 30. Perimätiedon mukaan hänet haudattiin Samariaan, jossa jäännöksiä kunnioitettiin jo varhain. 300-luvun loppupuolella keisari Julianus kuitenkin tuhosi haudan, ja osin palaneita jäännöksiä vietiin Jerusalemiin ja Aleksandriaan. Myöhemmin reliikkejä kulkeutui muuallekin kristittyyn maailmaan, ja varsinkin Johannes Kastajan pää on tullut kuuluisaksi siitä, että sitä löytyy useampiakin kappaleita.

Yksi Johannes Kastajan päistä tuotiin neljännen ristiretken jälkeen Konstantinopolista Amiensiin, Ranskaan. Amiensin katedraalista tuli niin suosittu pyhiinvaelluskohde, että siitä saaduilla tuotoilla katedraalista pystyttiin rakentamaan Ranskan suurin. Tuottoja kerättiin mm. myymällä pyhiinvaellusmerkkiä reliikkiä katsomaan tulleille ihmisille.

Johannes 1400-luvulle ajoittuvassa merkissä on kuvattuna reliikin paljastaminen, joka suoritettiin säännöllisesti sitä katsomaan tulleille pyhiinvaeltajille. Kuvassa on pappi ja kaksi avustajaa, jotka vetävät vaatetta pois reliikin päältä. Kuvaa kiertävällä kehällä on latinankielinen teksti ECCE SIGNUM FACIEI BEATI IOHANNIS BAPTIST, ”Tässä ovat autuaan Johannes Kastajan kasvot”. Merkin kulmissa on neljä lenkkiä kiinni ompelua varten.

Merkin hinta on 5 €.

Mainokset
This entry was posted in keskiaika and tagged , , , by Hiien Kissa. Bookmark the permalink.

About Hiien Kissa

Hiien Kissa on turkulainen yritys, joka pyrkii valmistamaan ja myymään sellaisia historianelävöitykseen suunnattuja tarvikkeita, pääasiassa vaatteita ja asusteita, joita ei muualta Suomesta saa. Tällä hetkellä pääpaino on viikinki- ja keskiajassa. Kissa on erittäin tarkka autenttisuudesta ja pitääkin ohjenuoranaan sitä, että kaikki on pystyttävä dokumentoimaan tai muuten erittäin hyvin syin perustelemaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s