Silkkimyssy

Pääosin norjalaiset viikingit tekivät retkiä Britannian pohjoisosiin ja Irlantiin. Retkeilijät perustivat asutuskeskuksia, joista käsin heillä oli kanssakäymistä alueen alkuperäisväestöjen kanssa. Molemmat kulttuurit vaikuttivat toisiinsa jossain määrin niin materiaalisesti kuin henkisesti.

Kyseisten alueitten viikinkiasutukselle tyypillinen naisen päähine on silkistä tai villasta, saagojen mukaan myös pellavasta, tehty myssy, jolle ei ole ainakaan suoria vastineita Skandinaviasta. Myssy onkin syntynyt todennäköisesti jonkin perinteisen päähineen sulautuessa paikalliseen muotiin.

Varsinkin myöhemmällä ajalla, 900-luvulta eteenpäin, tämänkaltainen myssy tuntuu olleen suosittu päähine skandinaavissyntyisten naisten joukossa. Löytöjä on tehty esimerkiksi Yorkista ja Dublinista. Yksi syy suosiolle saattaa olla, että kristittyjen naisten tuli oppien mukaan peittää päänsä. Silkistä tehtyjä myssyjä on materiaalin kalleuden vuoksi käytetty todennäköisesti vain juhla-aikana, kun muulloin on tyydytty villaiseen tai pellavaiseen.

Hiien Kissan omaa tuotantoa oleva myssy on ommeltu käsin, ja myös silkki on käsinkudottua. Ompelussa on käytetty ainoastaan aikakautisia pistoja. Myös myssyn nauhat on punottu silkkilangasta.

Myssyn hinta on 30 €.

Mainokset
This entry was posted in viikinkiaika and tagged , , , , by Hiien Kissa. Bookmark the permalink.

About Hiien Kissa

Hiien Kissa on turkulainen yritys, joka pyrkii valmistamaan ja myymään sellaisia historianelävöitykseen suunnattuja tarvikkeita, pääasiassa vaatteita ja asusteita, joita ei muualta Suomesta saa. Tällä hetkellä pääpaino on viikinki- ja keskiajassa. Kissa on erittäin tarkka autenttisuudesta ja pitääkin ohjenuoranaan sitä, että kaikki on pystyttävä dokumentoimaan tai muuten erittäin hyvin syin perustelemaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s