Olkainhame

Olkainhame on Skandinaviassa tyypillinen naisten vaate viikinkiajalla. Suomalaisesta vaippahameesta se eroaa siten, että siinä on varsinaiset olkaimet, joihin soljet kiinnitetään.

Koska hameista on löytynyt ainoastaan fragmentteja, on niitten konstruktio vielä hieman kyseenalainen. Vallalla oleva käsitys kuitenkin on, että hameet ovat putkimaisia, ja ne ovat ulottuneet ylhäällä kainaloihin ja alhaalla puolen säären tienoille. Toisten tutkijoitten mukaan on myös mahdollista, että hamemalleja on voinut olla useita erilaisia. Varmaa kuitenkin on, että hame on kiinnitetty edestä parittaisilla olkasoljilla. Olkasoljista on voinut riippua helminauhoja ja tarvikkeita, kuten avaimia ja neulakoteloita.

Hautalöytöjen perusteella olkainhameet on tehty idästä, mm. Syyriasta, tuodusta villasta. Tämä selittää osaltaan olkainten käyttöönoton; kallista kangasta ei ole haluttu pilata rei’ittämällä sitä soljilla, vaan sen sijaan hameen reunaan on ommeltu lenkkimäiset olkaimet, joitten läpi soljen neula on pistetty.

Hameitten kankaat ovat yleensä myös kalliilla aineilla värjättyjä. Sininen ja punainen ovat tavallisia värejä; esimerkiksi Birkassa kaivetuista haudoista löytyneistä olkainhameista suurin osa oli tummansinisiä, ja Hedebyn satamasta tehdyssä löydössä hame oli punainen.

Viikinkiajan loppua kohti tullessa olkainhameet alkavat jäädä pois käytöstä. Olkasoljet puuttuvat erityisesti muuten rikkaasti varustetuista haudoista. Syynä saattaa olla, että yhteiskunnan varakkaimmat jäsenet siirtyivät jo käyttämään mannereurooppalaista tai englantilaista muotia, ja olkainhameet jäivät keskiluokan käyttöön.

Hiien Kissan omaa tuotantoa oleva hame on ommeltu tummansinisestä toimikassidoksisesta villasta. Kuten tavallista, se on ommeltu kokonaan käsin aikakautisia pistoja ja tekniikoita käyttäen.

M-kokoisen hameen hinta on 60 €. Hameen ja solkien yhteishinta on 90 € (helminauha ja aluspaita eivät kuulu hintaan). Solkia on saatavana myös erikseen.

Mainokset
This entry was posted in viikinkiaika and tagged , , by Hiien Kissa. Bookmark the permalink.

About Hiien Kissa

Hiien Kissa on turkulainen yritys, joka pyrkii valmistamaan ja myymään sellaisia historianelävöitykseen suunnattuja tarvikkeita, pääasiassa vaatteita ja asusteita, joita ei muualta Suomesta saa. Tällä hetkellä pääpaino on viikinki- ja keskiajassa. Kissa on erittäin tarkka autenttisuudesta ja pitääkin ohjenuoranaan sitä, että kaikki on pystyttävä dokumentoimaan tai muuten erittäin hyvin syin perustelemaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s