Pyhä Antonius

Keskiajalla Suomessakin hyvin suosittu pyhimys Antonius oli sikojen ja sikopaimenten suojelija. Jokaisen lauman pienin porsas omistettiin hänelle. Antonius oli erakko, joka tahtoi noudattaa kirjaimellisesti Raamatun kehotusta luopua kaikesta omaisuudesta, ja legendan mukaan ainoastaan villisiat olivat hänen kumppaneinaan yksinäisyydessä. Hänet kuvattiin sian kanssa kuitenkin, koska antoniittien emäluostari Ranskassa nautti etuoikeutta pitää sikoja vapaana kaupungissa. Etuoikeuden ehtona oli, että luostarin sioilla tuli olla kello kaulassa, jotta ne erotettaisiin isännättömistä kulkurisioista.

Antoniuksen askeettisen elämäntavan innoittamana syntyi luostarilaitos, ja antoniittien emäluostari La Motten kaupungissa Ranskassa oli suosittu pyhiinvaelluspaikka. Siellä vierailivat erityisesti pyhän Antoniuksen tulesta eli ergotismista kärsivät ihmiset. Myös muualla Euroopassa sijaitsevissa tytärluostareissa ja hospitaaleissa käytiin pyhiinvaelluksilla.

Kellokaulaista sikaa kuvaava merkki saattaa olla Antoniuksen seuraajan käyttämä symboli. Se voi olla myös Lontoon hospitaalin valmistama pyhiinvaellusmerkki; niitä tiedetään tuotetun siellä 1440-luvulla. Joka tapauksessa merkki ajoittuu 1400-luvulle. Merkin koko on 20 x 30 mm, ja siinä on aikakautinen neulakiinnitys.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s