Thomas Becketin hansikkaat

Piispojen hansikkaita ja muita vaatekappaleita on säilynyt monissa katedraaleissa, ja joskus niitä kunnioitettiin pienempinä reliikkeinä. Vaatteitten on täytynyt kuitenkin kuulua merkittävälle alttarille, jotta niistä olisi tehty pyhiinvaellusmerkkejä. Tämän perusteella hansikasmerkki on todennäköisesti peräisin Canterburysta, Thomas Becketin hautakirkosta, jossa kuvatunkaltaiset hansikkaat on myös listattu reliikkien joukossa.

Thomas Becketista tuli Canterburyn arkkipiispa vuonna 1162. Uudessa asemassaan hän riitautui entisen ystävänsä kuningas Henrik II:n kanssa, joka lopulta aiheutti hänen kuolemansa. Kuninkaan toivottua vapautusta virkaintoisesta kirkonmiehestä neljä ritaria lähti Canterburyyn ja surmasi Becketin kesken joulumessun vuonna 1170.

Canterbury oli ainakin 1400-luvun puoliväliin asti Englannin tärkein pyhiinvaelluspaikka, ja se oli myös Euroopan mittakaavassa yksi merkittävimmistä; pyhiinvaellusmerkkejä on löytynyt Norjasta ja Ruotsista asti. Canterbury oli myös Englannin ensimmäinen alttari, joka tuotti pyhiinvaellusmerkkejä. Niitä valmistettiinkin suuret määrät monia erilaisia.

Hansikasmerkki on peräisin 1400-luvulta tai 1500-luvun alkupuoliskolta. Merkin koko on 28 x 33 mm, ja siinä on aikakautinen neulakiinnitys.

Mainokset
This entry was posted in keskiaika and tagged , , , , , by Hiien Kissa. Bookmark the permalink.

About Hiien Kissa

Hiien Kissa on turkulainen yritys, joka pyrkii valmistamaan ja myymään sellaisia historianelävöitykseen suunnattuja tarvikkeita, pääasiassa vaatteita ja asusteita, joita ei muualta Suomesta saa. Tällä hetkellä pääpaino on viikinki- ja keskiajassa. Kissa on erittäin tarkka autenttisuudesta ja pitääkin ohjenuoranaan sitä, että kaikki on pystyttävä dokumentoimaan tai muuten erittäin hyvin syin perustelemaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s