Pronssispiraalitähdykät

Pronssispiraalikoristeita alettiin käyttää vaatteissa 900-luvulla. Spiraalikoristelu on lähes yksinomaan Suomessa käytetty koristemuoto; vaikutteita on tullut mm. Baltiasta, mutta spiraalien käyttö kehittyi täällä omanlaisekseen. Naisten vaatteissa spiraalikoristeita käytettiin kaarihunnussa, vaipassa ja esiliinassa, miesten vaatteissa lähinnä viitoissa. Spiraaleja saattoi olla myös muissa pääkoristeissa tai säärisiteissä. Huippunsa spiraalikoristelu saavutti 1000-luvulla, jolloin koristeet olivat näyttävimmillään, mutta muuttui ristiretkiajan kuluessa hillitymmäksi, kunnes jäi kokonaan käytöstä keskiajalle tultaessa.

Spiraalit voitiin kiinnittää vaatteeseen joko kankaan kutomisen yhteydessä, tai ne voitiin tehdä irrallisina kuvioina, jotka ommeltiin valmiiseen vaatteeseen. Valmiista applikaatiotähdyköistä koottiin näyttäviä kokonaisuuksia erityisesti esiliinojen helmoihin.

Tähdykät on valmistettu aidosta pronssista ja ommeltu yhteen punaisella villalangalla, joka oli myös rautakaudella tavallinen keino. Malleina on käytetty länsisuomalaisista kalmistoista löytyneitä tähdyköitä. Pienen spiraalitähdykän hinta on 8,50.

Mainokset
This entry was posted in Korut, Myytävät and tagged , , by Hiien Kissa. Bookmark the permalink.

About Hiien Kissa

Hiien Kissa on turkulainen yritys, joka pyrkii valmistamaan ja myymään sellaisia historianelävöitykseen suunnattuja tarvikkeita, pääasiassa vaatteita ja asusteita, joita ei muualta Suomesta saa. Tällä hetkellä pääpaino on viikinki- ja keskiajassa. Kissa on erittäin tarkka autenttisuudesta ja pitääkin ohjenuoranaan sitä, että kaikki on pystyttävä dokumentoimaan tai muuten erittäin hyvin syin perustelemaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s