Solkia ja rannerenkaita

Viikinkiajalla yleinen tapa kuljettaa rahaa mukanaan oli valaa kulta tai hopea tangoiksi ja kiertää ne rannerenkaiksi. Tangoista ja renkaista leikattiin sitten määrämitta metallia kaupankäynnin yhteydessä. Renkaat koristettiin usein leimaamalla ne geometrisin kuvioin, mahdollisesti merkitsemään tietyn painoista palaa metallia.

Erilaisia raharenkaita on löytynyt niin kokonaisena kuin rikottuinakin ympäri viikinkien asuttamaa Eurooppaa, myös Suomesta. Suomessa muodikas tapa oli käyttää rannerenkaita pareittain, samanlaiset molemmissa käsissä. Renkaitten käyttö ei ole sukupuolisidonnaista, vaan niitä käyttivät niin miehet kuin naisetkin.

Kuvan myytävät rannerenkaat ovat tinaa, mutta menevät hyvin hopeisista. Renkaat ovat avonaisia, ja ne voidaan siten säätää kaikille sopivaksi. Renkaan hinta on 7,50 €.

Kuvassa vasemmalla olevien lasihelmikoristeisien hevosenkenkäsolkien esikuvat ovat skotlantilaiselta St. Ninian’s Island -saarelta peräisin olevasta viikinkiaikaisesta kätkölöydöstä. Kätkö on tehty todennäköisesti 800-luvulla, ja se sisälsi niin kirkolliseen kuin maalliseen käyttöön tarkoitettua esineistöä. Hevosenkenkäsoljet ovat piktiläistä eli paikallista tyyppiä; ne on kätketty kirkon lattian alle ehkä viikinkien ryöstöretken pelossa. Hevosenkenkäsoljet ovat miesten koruja, ja niillä on kiinnitetty todennäköisesti päällysvaatetta kuten viittaa. Soljen hinta on 45 €.

Keskellä olevan pienen kolmilehtisoljen esikuva on Englannista. Lisää kolmilehtisoljista ja niitten käytöstä löytyy aikaisemmasta artikkelista. Soljen hinta on 17 €.

Oikealla etualalla olevat ohdakesoljet ovat irlantilaista alkuperää, mutta solkia on löytynyt Suomestakin saakka. Myös tämä solki on tyypillisesti miesten käyttämä, ja sen suuren koon perusteella sekin on kiinnittänyt päällysvaatetta. Ohdakesoljet ajoittuvat 800-1000 -luvuille. Solki on toistaiseksi loppu.

Takana oikealla olevien tasavarsisolkien esikuva on Gotlannista. Tasavarsisoljet ovat lähinnä naisten koruja; niitten käytöstä ja ajoituksista voi lukea enemmän täältä. Tasavarsisoljen hinta on 27 €.

Mainokset
This entry was posted in Korut, Myytävät, Soljet and tagged , , by Hiien Kissa. Bookmark the permalink.

About Hiien Kissa

Hiien Kissa on turkulainen yritys, joka pyrkii valmistamaan ja myymään sellaisia historianelävöitykseen suunnattuja tarvikkeita, pääasiassa vaatteita ja asusteita, joita ei muualta Suomesta saa. Tällä hetkellä pääpaino on viikinki- ja keskiajassa. Kissa on erittäin tarkka autenttisuudesta ja pitääkin ohjenuoranaan sitä, että kaikki on pystyttävä dokumentoimaan tai muuten erittäin hyvin syin perustelemaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s