Rannerenkaita

Viikinkiajalla yleinen tapa kuljettaa rahaa mukanaan oli valaa kulta tai hopea tangoiksi ja kiertää ne ranteissa pidettäviksi renkaiksi. Tangoista ja renkaista leikattiin sitten määrämitta metallia kaupankäynnin yhteydessä. Renkaat koristettiin usein leimaamalla ne geometrisin kuvioin, mahdollisesti merkitsemään tietyn painoista palaa metallia.

Raharengas, 7,50 €

Erilaisia raharenkaita on löytynyt niin kokonaisena kuin rikottuinakin ympäri viikinkien asuttamaa Eurooppaa, myös Suomesta. Yleensä raharenkaat löytyvät aarrekätköistä eivätkä esimerkiksi haudoista. Raharenkaan tinaisen kopion hinta on 7,50 €.

Varsinaisissa koristukseksi tarkoitetuissa rannerenkaissa ei tavallisesti ole leimakoristelua, vaan ne on tehty joko sileistä tai useista toistensa ympärille kierretyistä metallitangoista. Renkaat voivat olla avonaisia tai suljettuja. Avonaisten renkaitten päät on usein koristeltu joko geometrisesti tai esittävillä kuvilla, esim. eläimenpäillä.

Eläinpäärengas, 20 €

Skandinaviassa rannerenkaat olivat lähinnä miesten koruja. Eräitten teorioitten mukaan soturit saivat niitä isänniltään lahjoiksi ja kiitokseksi hyvin tehdystä palveluksesta.

Eläinpäisen rannerenkaan esikuva on löytynyt Gotlannista. Rengas on tinaa ja sen hinta on 20 €.

Kierretyistä metallilangoista tehdyn rannerenkaan malli on yleinen viikinkiajalla. Myös se on tinaa, ja sen hinta on 12, 50 €.

Kierretty rannerengas, 12,50 €

Suomessa muodikas tapa oli käyttää rannerenkaita pareittain, samanlaiset molemmissa käsissä. Renkaitten käyttö ei ole sukupuolisidonnaista, vaan niitä käyttivät niin miehet kuin naisetkin. Suomessa käytettiin skandinaavisten mallien mukaisia mutta myös erityisesti Suomessa tyypillisiä spiraalirannerenkaita, joita on löytynyt pääasiassa naisten haudoista.

Spiraalirannerenkaat, 30 €/pari

Spiraalirannerenkaat ovat rautaa, ja niitten hinta on 30 €/pari. Renkaita saa myös yksittäin.

SPIRAALIRANNERENKAAT OVAT TOISTAISEKSI LOPPU!

Mainokset
This entry was posted in Korut, Myytävät and tagged , , , by Hiien Kissa. Bookmark the permalink.

About Hiien Kissa

Hiien Kissa on turkulainen yritys, joka pyrkii valmistamaan ja myymään sellaisia historianelävöitykseen suunnattuja tarvikkeita, pääasiassa vaatteita ja asusteita, joita ei muualta Suomesta saa. Tällä hetkellä pääpaino on viikinki- ja keskiajassa. Kissa on erittäin tarkka autenttisuudesta ja pitääkin ohjenuoranaan sitä, että kaikki on pystyttävä dokumentoimaan tai muuten erittäin hyvin syin perustelemaan.

One thought on “Rannerenkaita

  1. Päivitysilmoitus: Kuukauden cool 1/2 Coolnes of the month 1/2 « Haarniskaneuroosi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s