Kaftaanisolki

Kaftaani on itämaislähtöinen miesten päällysvaate, joka löysi tiensä viikinkiajalla myös Pohjolaan. Malliltaan vaate on avonainen, joko soljin, napein tai nauhoin kiinnitettävä pitkähkö takki. Kaftaanin materiaali voi olla silkkiä, villaa tai pellavaa, ja joissain löydöissä on ollut turkisvuori. Kaftaaneihin on voinut kuulua myös irralliset hihansuut ja kaulus, jotka on myös tehty arvokkaasta materiaalista ja koristeltu esim. hopealankakirjonnalla.

Pohjolasta tehdyt kaftaanilöydöt kertovat yhteyksistä itään; monilla kaftaaniin puetuilla vainajilla on ollut yllään myös muita sieltä suunnasta peräisin olevia vaatteita ja asusteita. Kaftaanit lienevät suurimmaksi osaksi olleet ylellistä tuontitavaraa, mutta viitteitä paikalliseen valmistukseenkin on.

Pohjolassa kaftaanit kiinnitettiin yleensä pronssi- tai hopeanapein, mutta nykyisen Itä-Euroopan alueella siihen käytettiin erityisiä solkia. Solkia, aivan kuten nappejakin, oli useita rinnakkain takin kaula-aukon ja vyön välisellä alueella.

Kaftaanisolki, 10 €

Kaftaanisolki on kopio unkarilaisesta 900-luvulle ajoitetusta löydöstä. Tinasta valmistetun solkiparin leveys on noin 10,5 cm ja hinta 10 €.

Mainokset
This entry was posted in Myytävät, Soljet and tagged , , , by Hiien Kissa. Bookmark the permalink.

About Hiien Kissa

Hiien Kissa on turkulainen yritys, joka pyrkii valmistamaan ja myymään sellaisia historianelävöitykseen suunnattuja tarvikkeita, pääasiassa vaatteita ja asusteita, joita ei muualta Suomesta saa. Tällä hetkellä pääpaino on viikinki- ja keskiajassa. Kissa on erittäin tarkka autenttisuudesta ja pitääkin ohjenuoranaan sitä, että kaikki on pystyttävä dokumentoimaan tai muuten erittäin hyvin syin perustelemaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s