Profaanit merkit

Pyhiinvaellusmerkkien lisäksi on olemassa myös niitten kaltaisia profaaneja, maallisaiheisia merkkejä. Niitten kuva-aiheet ovat monesti samoja kuin muissa pienempien julkaisukanavien välittämissä kuvissa, esimerkiksi käsikirjoitusten marginaaleissa. Ne tarjoavatkin merkittävän lisän keskiaikaisen ihmisen maailmankuvan ymmärtämiseen.

On esitetty, että termi ”merkki” tulisi korvata mieluummin sanalla ”solki” tai ”koru”, sillä niitten käyttö viittaa ennemminkin siihen tarkoitukseen. Suuri osa maallisaiheisista merkeistä on kopioitu samanaikaisista ylhäisön käyttämistä jalometallisista ja jalokivin koristelluista koruista, ja ovat siten myös vähävaraisempien saavutettavissa olevia koristeita. Tässä on käytetty kuitenkin selvyyden vuoksi termiä ”merkki”.

Rakkautta ("Amour") symboloiva merkki

Monilla maallisilla merkeillä on paitsi ylhäisön koruista, myös tavoista ammentavat lähtökohdat. Suuri osa kuvaa ns. ritarirakkautta, joko ihannoiden tai parodioiden sitä. Rakastavaisten tiedetään antaneen tällaisia merkkejä toisilleen tunteittensa symbolina, ja niitä saatettiin pitää salaa vaatteitten alla niin, että ainoastaan toinen osapuoli tiesi niitten olemassaolosta. Tällaisia rakastavaisten symboleja ovat esimerkiksi erilaiset sydämet tai toisistaan kiinni pitävät kädet. Osa merkeistä kuvaa taas tunnettuja sanontoja tai tarinoita tai niihin liittyviä hahmoja, kuten villimiehiä ja merenneitoja. Myös näillä on esikuvansa ylhäisön korustossa.

Heraldinen delfiini

Osaa maallisista merkeistä käytettiin tiettyyn sukuun tai poliittiseen tai ammattiryhmittymään kuulumisen osoittamiseksi. Suvun päämiehellä saattoi olla jokin heraldinen kuva, kuten leijona, jota hänen alaisuudessaan olevat henkilöt käyttivät. Erilaiset aseet, kuten miekka tai jousi, taas saattoivat osoittaa henkilön etevyyttä niitten alalla.

Oman ryhmänsä maallisten merkkien joukossa muodostavat seksuaaliset ja sukuelimiä esittävät merkit. Ne ovat luonnollisesti aiheuttaneet melkoisesti päänvaivaa tutkijoitten keskuudessa, mutta tämänhetkisten käsitysten mukaan kyse on onnenamuleteista, muita merkkejä tai ilmiöitä parodioivista tai puhtaasti vitseiksi tarkoitetuista merkeistä. Sukuelimien kuvia on käytetty jo antiikissa torjumaan pahaa silmää siten, että sen huomio kiinnittyy henkilön itsensä sijasta hävyttömään kuvaan. Pahaa torjumalla kuva siis tuottaa hyvää onnea. Myös näitä merkkejä on saatettu pitää pois näkyvistä vaatteitten alla kuten rakastavaisten merkkejäkin, mutta vitseiksi tarkoitetut tai rohkeampien henkilöitten pitämät merkit ovat varmasti olleet julkisesti esillä.

Mahdollisesti katolisia Maria-kulkueita parodioiva merkki

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s