Vaatetus keskiajalla

Koska keskiaika kattaa useita satoja vuosia, on selvää, että vaatemuoti muuttui niitten kuluessa useaan otteeseen. Vaatetuksessa esiintyi myös paikallisia eroavaisuuksia. Siitä syystä tämäkin artikkeli on ainoastaan yleisesitys, joka piirtää vaatetuksen suuria linjoja. Tarkempia kuvauksia eri aikakausilta on kuitenkin tulossa.

Pukuparren perusosat olivat alusvaatteet, välikerros ja päällysvaatteet. Alusvaatteisiin kuuluivat molemmilla sukupuolilla ainakin sukat ja paita, miehillä myös alushousut. Naisetkin ovat saattaneet alushousuja käyttää, mutta varmaa tietoa siitä ei ole.

Miesten sukat (tai lahkeet, ”hoset”) olivat kokopitkät, ja ne kiinnitettiin yläosastaan alushousuihin. Paremman kiinnityksen saattoi saada sitomalla lisäksi sukkanauha polven alapuolelle. Naisten sukat ulottuivat tiettävästi vain polven tienoille, sillä naisten hameet, toisin kuin miesten takit, peittivät jalat aina. Naisten sukat kiinnitettiin sukkanauhoilla polven alapuolelta.

Aluspaita saattoi ajankohdasta riippuen ulottua miehillä vain lanteille ja naisilla puoleen sääreen, tai se oli kokopitkä. Paita ei saanut juurikaan näkyä; ainoastaan työnteossa se oli hyväksyttävää.

Alusvaatteitten päälle puettiin välikerros, joka koostui paksummasta, villasta tehdystä paidasta tai hameesta eli cotesta, jota voitiin käyttää myös yksinään. Kylmemmällä säällä tai muodin vuoksi senkin päälle puettiin vielä päällysvaatteet, usein hihaton tai lyhythihainen paita, takki tai hame eli surcotte.

Varsinaisiin päällysvaatteisiin kuuluivat vielä viitta ja huppu. Viitta oli pääasiassa muita vaatteita suojaava matkavaate, mutta se saattoi ilmentää myös statusta. Huppua käytettiin yleisesti muulloinkin.

Molemmat sukupuolet ja kaikki yhteiskuntaluokat käyttivät päähineitä. Niitä on hyvin monenlaisia, jotkut vain vähän aikaa suosittuja. Aina päähineitä ei ole kuitenkaan käytetty, mutta silloinkin naisten hiukset on kuitenkin palmikoitu tietynlaisille nutturoille ja miestenkin hiukset kiharrettu ja kammattu huolellisesti. Miehet ovat kulkeneet naisia enemmän paljain päin, mutta silloinkin heillä on ollut aina huppu harteilla.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s